Je smartphone laten vallen kan straks geen kwaad meer want het plastic herstelt zichzelf

mei 17, 14 • Best practices, InspiratieNo Comments

Onhandige gebruikers die hun smartphone laten vallen, hoeven in de toekomst niet meer in absolute vertwijfeling te vallen. Dat is te danken aan een ontwikkeling van wetenschappers aan de University of Illinois, die een polymeer hebben gecreëerd dat de kunststof toelaat zichzelf te herstellen.

broken_iPhone

Er wordt aan toegevoegd dat na de herstelling bovendien een groot gedeelte van de originele sterkte van het materiaal kan worden behouden. De Amerikaanse wetenschappers menen dat hun ontwikkeling in de toekomst door een brede waaier van sectoren zal kunnen worden toegepast. Onder meer wordt daarbij gewezen naar de autosector, maar ook naar de luchtvaart en militaire uitrusting.

Het principe van regeneratieve materialen is niet nieuw. Al tijdens de tweede wereldoorlog werd de technologie toegepast voor tanks die in staat waren om kogelinslagen te herstellen. Recenter hebben wetenschappers zich echter toegespitst op de regeneratieve mogelijkheden van kunststoffen. In eerste instantie werd een polymeer gevormd dat in staat was om de microscope scheurtjes van een impact te herstellen.

Schade met een afmeting van meer dan enkele millimeters bleven echter probleem omdat het product weglekte voor het stollingsproces kon worden afgerond. Door de nieuwe ontwikkeling van de wetenschappers aan de University of Illinois is nu echter ook daarvoor een oplossing gevonden.

“Het principe is gebaseerd op de bloedvaten in het menselijk lichaam,” voert onderzoeker Nancy Sottos, professor materiaalwetenschappen aan het Beckman Institute van de University of Illinois, aan. “De technologie bestaat uit een netwerk van kleine kanalen, waarin twee verschillende vloeistoffen circuleren.”

“Bij een breuk zal de eerste vloeistof door de blootstelling aan de buitenlucht een webstructuur vormen, waarop het tweede product de beschermende laag kan leggen.”

De toepassing zou onder meer toelaten autobumpers snel te herstellen, maar ook de schade aan de romp of vleugels van een vliegtuig kunnen verhelpen. Maar ook kan worden gedacht aan kogelinslagen in een composiet-wapenuitrusting. (mah)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↓ Meer ↓