NOORDERZON 2014

aug 22, 14 • Foto en Film, UncategorizedNo Comments

NOORDERZON, Performing Arts Festival Groningen, 21-31 augustus 2014

Ach ja, dat heerlijke jaarlijks terugkerende feestje in mijn voortuin! Ik kan er geen genoeg van krijgen. Soms met prachtig weer, soms met weer dat iets minder juichend is, maar altijd hartverwarmend.

Augustus, iedereen is of komt net terug van vakantie. En dan is het Noorderzon festival de plek om al je vrienden weer te zien. Vakantieverhalen uitwisselen, plannen smeden voor het komende jaar, samen een glas rosé drinken, samen genieten van prachtige voorstellingen.

Op donderdag 21 gaan Els en ik naar onze eerste voorstelling:

AVNER EISENBERG | EXCEPTIONS TO GRAVITY
Iconische, excentrieke uitdager van de zwaartekracht

Hij mimet, goochelt, jongleert, worstelt met huis-tuin-en-keuken-meubilair en eet servetjes. En dat al dertig jaar. Met zijn grote baard, zijn geruite bloesje, zijn bolhoedje en rode bretels is Avner ‘the Eccentric’ Eisenberg met recht een excentrieke verschijning. Avner beheerst het fysieke clownsvak tot in de puntjes en toert met zijn humoristische voorstellingen al jaren de hele wereld over. Hij won, naast een prijzenkast vol andere prijzen, de speciale juryprijs van het beroemde Internationale Circusfestival in Monaco. In Exceptions to Gravity combineert hij fysieke humoren jongleren met al dan niet mislukkende goocheltrucs om dat vervolgens af te maken met een vleugje Jiddische humor. En mocht u denken, waar ken ik dat gezicht van: Avner speelde als ‘Jewel’ een van de hoofdrollen in de filmklassieker Jewel of the Nile met Michael Douglas.

Schermafdruk 2014-08-22 10.31.42

O6VvMIx3Sont0gObgaeuAPgwezBwJTxb6hEw2YLrzE4

Wat een heerlijke performance! One of the best genuine clowns I’ve ever seen! Hij zorgt er voor dat binnen het uur een hele zaal vol volwassenen weer terugkomen in hun eigen kindertijd!

Vrijdag 22 augustus

Natuurlijk bestaan er programmaboekjes, natuurlijk bestaan er uitgebreide internetsites, genoeg manieren om je voor te bereiden op de komende mogelijkheden van de Noorderzon. Maar, verreweg de leukste manier om je voor te bereiden is een bezoekje aan ARNO VAN DER HEYDEN. Arno’s Aperitief is al jaren hét ideale begin van een avond Noorderzon. Dagelijks tussen 18.00 en 19.00 uur ontvangt gastheer Arno van der Heyden je op charmante en lichtvoetige wijze onder het genot van amuse en aperitief. Noorderzon-artiesten van naam en sterren in wording maken hun opwachting in de Spiegeltent. Er is een hectische Noorderzon Quiz waarbij vrijkaarten te winnen zijn. Brugwachter Bram Douwes houdt de vaart in de show, fotograaf Pjotr Wiese zorgt er met zijn live-beamen voor dat geen visueel detail verloren gaat.
Ach, dagelijks is misschien iets te veel van het goede, maar op deze regenachtige vrijdagmiddag is het zeker een aangenaam tijdsverdrijf, en een goede manier om weer wat nieuwe ideeën voor de komende dagen op te doen. En daarnaast, een lekker glaasje prosecco en een heerlijk hapje van de kok van dienst, maken het helemaal af!

In de vroege avond om acht uur (en de regen heeft ons verlaten) ga ik naar het Bernouilleplein om daar een prachtig openluchtconcert van ons eigen NNO te bezoeken. Okay, het is niet in het kader van het Noorderzon, maar mooi is het wel. Wat nou, linkse hobby? De hele wijk geniet van dit prachtige concert!

IMG_1141

Om deze avond compleet te maken ga ik op het Noorderzonterrein naar ‘Muziek op Zuid’ waar deze avond een mooi muziekaal treffen plaatsvindt: de Jazzfanfare kruist de muzikale degens met de Sidekicks. Of, voor de intimi: VAN LIER MEETS VAN LIER. De broers Van Lier zijn mannen van weinig woorden; zij spreken liever via muziek. Van Lier meets Van Lier wordt gevormd door de ontmoeting tussen gitarist Hans van Lier met zijn Sidekicks, en bassist en dirigent Harry van Lier met zijn Jazzfanfare. Hans van Lier & The Sidekicks maken muziek met genre-invloeden vanuit rock-, pop-, jazz- en bluesmuziek. De muziek van de Jazzfanfare varieert van vrolijke pop, swingende rythm ’n blues en subtiele latin tot ska en klassieke muziek. Waarbij aangetekend: dirigent Harry moet zijn swingende danspasjes vertonen op waarschijnlijk de kleinste dansvloer van het Westelijk halfrond!

foto - Version 2

Zaterdag 23 augustus

In de middag zie ik een mooie dansvoorstelling, maar niet zomaar een dansvoorstelling!
TDBge6X2znwM3LyNVWzE2utuytEZD8qagpdtl5SaFLQ
RANDOM COLLISION | EXPERIMENT B
Experiment B is een unieke samenwerking tussen dansplatform Random Collision en een multidisciplinair onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen. De voorstelling is een dansvoorstelling en experiment in één. Inspiratie voor de dansvoorstelling is de beleving en rol van het publiek, waarvoor vragen als ‘hoe worden we beïnvloed door wat er op het podium gebeurt?’ de grondslag vormen. Heeft de persoon naast je in het publiek dezelfde ervaring? Maak deel uit van dit bijzondere experiment en neem als observator plaats in het publiek.
Voor mij dus niet alleen een mooie dansvoorstelling, maar ook een gelegenheid om kennis te maken met een nieuwe manier om naar groepsprocessen te kijken. Ik neem me voor om maar snel een afspraak te maken met het multidisciplinair onderzoeksteam van de Rijksuniversiteit Groningen. Daar kan weer een mooie samenwerking uit voort komen!

’s Avonds gaan we naar de Stadsschouwburg:
PHILIPPE QUESNE & CAMPO | NEXT DAY

Trainingsschool voor superhelden

Dertien kleine individuen leven met elkaar in een vreemde en mysterieuze wereld. Zijn ze verlaten? Zijn ze hun huis kwijt? En wat doen ze de hele dag? Ze musiceren veel, maar intussen worden ze ook klaargestoomd tot superhelden. Ze oefenen met het bevechten van monsters, verdedigen zich tegen ‘aliens’, leren hoe je als een ware superheld een vliegtuig moet optillen en ze krijgen les in hoe je alles weer moet opbouwen na een catastrofe. De druk om de wereld te redden rust op hun – nu nog onbezorgde – schouders.

Hoe kijkt een volwassene naar een kind op het toneel? Dat is de spannende vraag waarmee het Vlaamse theaterhuis CAMPO al een aantal jaar verschillende toonaangevende theatermakers opzadelt. Makers die normaal niet met kinderen werken. Dat leverde een serie spannende voorstellingen op, waaronder het prachtige Before Your Very Eyes van Gob Squad waarmee Noorderzon in 2011 het festival opende. Deze keer is het de beurt aan theatermaker Philippe Quesne. Als een wetenschapper door een microscoop bekijkt hij de microcosmos die de leefwereld van een groep 8 tot 11-jarigen is. Hij transformeert de alledaagse kinderwerkelijkheid tot een totaal nieuw, vervreemdend en spannend universum.
IMG_1172

Zondag 24 augustus.

Gezellig op de zondagmiddagmiddag wandelen door het park, kletsen met bekenden, genieten van het zonnige weer. Samen met Els en dochter Dide. In een van de containers treedt een poppenspeelster op, laten we daar eens naar toe gaan!

THE GALILEE MULTICULTURAL THEATER | MOMENTS

The Galilee Multicultural Theater uit Israël staat bekend om visueel theater waarin acteurs met objecten, poppen en hun lichaam spelen zonder het gebruik van woorden. Op Noorderzon spelen ze de voorstelling MOMENTS, poppentheater over van die herkenbare momenten op een openbaar bankje. The Galilee Multicultural Theater heeft de afgelopen jaren al vele theaterprijzen in de wacht gesleept en zijn nu voor het eerst bij ons te bewonderen met deze show voor volwassenen en pubers.
Het spelen met poppen blijft iets wonderbaarlijks, hoe snel een pop toch, ondanks de duidelijk zichtbare poppenspeler, een eigen leven krijgt. En ja, dat geldt zelfs voor een soort tuinslang!

uGv-1qBpr9jqX7QyER1UBusFkwVTUO8sAjNv3CEy7UM

Maandag 25 augustus

In de avond ga ik met Hans, de bassist van onze band naar twee muzikale performances, de eerste is een kort optreden van een solist in een van de kleine containers. Een interessante beginnende artiest, helaas weet ik zijn naam niet meer!
Daarna gaan we naar e plek waar de grote muziekoptredens plaats vinden: het gezellige Dok, rond de centrale vijver in het plantsoen:

MAGNUS: Dance-project van frontman dEUS

De meeste mensen kennen Tom Barman natuurlijk als de frontman van het Belgische dEUS. Maar Barman doet meer: hij werkt ook samen met technoproducer CJ Bolland aan het dance-project Magnus. Helaas was het de afgelopen jaren akelig stil rond Magnus, maar achter de schermen werd het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuw album. Dat werd tijd, want er zit meer dan tien jaar tussen hun debuutalbum en de nieuwe plaat genaamd Where Neon Goes To Die, die gepland staat voor september. Na al die tijd zijn we natuurlijk erg nieuwsgierig geworden. Gelukkig krijgen we vanavond al een voorproefje, vol invloeden van Prince, J.J. Cale en jaren ’80 wave en uiteraard met Barmans authentieke stemgeluid als leidraad. Als kers op de taart tourt Magnus deze zomer met volledige band, waardoor we écht geen andere keus meer hebben dan er een feest van te maken bij het Dok.

En Tom Barman maakt er met zijn band (waarin vooral de gitarist een geweldige rol speelt) een ongelofelijk swingende avond van! Wat een band, wat een performance, heerlijk!

wyEYPwZHKlwpu6VCwHQVzmy3Io5k_S654WdHjAtK1Ng

Dinsdag 26 augustus

Noorderzon als sociale ontmoetingsplaats: in de avond heb ik eerst een bijeenkomst met mijn psychologengroep; P&M, de intervisiegroep die we al in ere houden sinds onze studie. Al jarenlang is het een goede gewoonte om de eerste bijeenkomst van het jaar – onderwerp: bijpraten na de vakantie – op Noorderzon te laten plaatsvinden. Later op de avond verhuis ik naar een andere tent om daar de verjaardag van Ben te vieren.

Woensdag 27 augustus:

Laat op de avond:

CHRISTEENE | THE CHRISTEENE MACHINE

Berucht in vunzige achterkamers van Texas tot Berlijn en binnenkort ook in de krochten van Groningen. Een onontkoombare persoonlijkheid, een menselijke plasgoot, vuil, hilarisch, lomp, queer, sensueel. Op zoek naar de brandende woede en de smerigste geheimen en fantasieën van ons allen. THE CHRISTEENE MACHINE is een overdonderende, explosieve, theatrale cocktail van live-muziek, schaamteloze perversiteit, foute conversaties en pijnlijke intimiteit. Samen met DJ JJ Booya en seksuele bommenwerpers C Baby and T Gravel pompt CHRISTEENE haar vuiligheid de Spiegeltent in. Noorderzon heeft al veel meegemaakt in de afgelopen jaren, maar deze wervelstorm van een late night show is echt ‘something else’! Ik ben er geweest en wat zal ik er van zeggen: Nou ja, gelukkig slapen dan alle kinderen al!

IMG_1259

Donderdag 28 augustus

Ook vanavond gaan we – als onderdeel van het Noorderzonprogramma – naar de Stadsschouwburg.

600 HIGHWAYMEN I.S.M. NOORDERZON | THE RECORD

45 Groningers ontmoeten elkaar op het podium van de Schouwburg

Tijdens The Record van 600 HIGHWAYMEN komen 45 vreemden op het podium tezamen om ons te laten zien wie ze zijn en wie ze zouden kunnen zijn. Zij maken samen een voorstelling die deels theater, deels dans en deels hallucinatie is. De spelers zijn vrijwillige acteurs uit Groningen die in juni gescout werden tijdens een eerste bezoek van 600 HIGHWAYMEN aan de stad. De spelers ontmoeten elkaar pas voor het eerst tijdens de première in de Stadsschouwburg, waardoor voor publiek en deelnemers een unieke belevenis ontstaat. The Record heft alle grenzen tussen publiek en theater op. Vanuit de pluche stoelen ben je net zo goed het onderwerp als de spelers. De voorstelling is breekbaar, prachtig en bovenal menselijk. Tijdens Under the Radar Festival in New York leverde deze theatrale ontmoeting tussen wildvreemde New Yorkers een regelrechte festivalhit op, die overladen werd met positieve recensies. Noorderzon presenteert The Record in het kader van het Europese netwerk Create to Connect.

Vrijdagavond 29 augustus

Samen met Ineke en Els (2) gaan we naar

KID KOALA | NUFONIA MUST FALL (LIVE)

De Canadese DJ Kid Koala staat bekend om zijn geweldige liveshows, zijn albums gebaseerd op oude bluesplaten en zijn samenwerkingsprojecten met beroemde acts als Gorillaz. Hij opende dit jaar als DJ de grootse shows van Arcade Fire. Maar Kid Koala is ook striptekenaar. In 2003 bracht hij het beeldverhaal Nufonia Must Fall uit. Een groots liefdesverhaal over een robot en een meisje op kantoor. Dit prachtige boek gaat hij tijdens Noorderzon in een live-poppentheater-versie naar het toneel brengen. De poppenspelers spelen het verhaal in miniatuurdecors op het podium, die live op een groot scherm worden getoond. Het verhaal wordt live ondersteund door muziek van Kid Koala en The Afiara Quartett. De regie is in handen van K. K. Barrett. Barrett werd beroemd door zijn samenwerkingen met de bekende regisseurs Sofia Coppola voor Lost in Translation en met Spike Jonze voor onder meer Being John Malkovich, Where the Wild Things Are en Her. Voor die laatste film werd Barrett genomineerd voor een Oscar.

Toch wel het mooiste wat ik dit jaar gezien heb: wat een bijzondere multimediale ervaring!
1p4PfD1Enbfc0iqq_RvuZsjNuC3cuufKySHG7gpNDa8

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↓ Meer ↓