Omstreden ZZP-wet in de wachtkamer

nov 18, 16 • ! VONK&VLAMNo Comments

Staatssecretaris Wiebes kiest, gelukkig, eieren voor zijn geld: de wet-DBA wordt voorlopig nog niet ingevoerd. Zowel het platform zelfstandige ondernemers PZO-ZZP als de werkgeversclubs VNO-NCW en MKB-Nederland hadden al eerder ernstig aangedrongen op bevriezing van de Wet Deregulering Arbeidsrelaties.

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft 18 november aangekondigd de handhaving van de Wet DBA op te schorten. De Wet DBA  is dus niet ingetrokken.

Wel heeft de staatssecretaris besloten de implementatietermijn  voor de volledige invoering van de Wet DBA te verlengen tot in ieder geval 1 januari 2018. Deze termijn zou eigenlijk op 1 mei 2017 aflopen.

Kort gezegd krijgen ondernemers meer tijd om voorbereidingen te treffen om volgens deze wet te gaan werken.
In de implementatie fase van de Wet heeft de Belastingdienst een coachende rol. Zij zal bij controles “voorwaartse” aanwijzingen geven. Een “voorwaartse” aanwijzing helpt de ondernemer in de toekomst volgens de wet DBA te werken. De Staatssecretaris heeft aangegeven dat hierbij geen “achterwaartse” naheffing en boetes worden opgelegd.

Verder heeft de staatssecretaris duidelijk gemaakt dat hij een bepaalde groep tot de “duidelijk” kwaadwilligen rekent. Voor deze groep gaat op 1 mei 2017 het handhavingsbeleid wél van start.

ZZP’er dupe van Wet DBA

Op 12 november verscheen een mooi artikel van Jonathan Witteman in de Volkskrant. Aangezien het goed weergeeft hoe contraeffectief de wet DBA is geef ik het artikel hier in zijn geheel weer.

(Dank aan Jonathan voor zijn heldere analyse en aan Jasper Rietman voor de mooie illustratie!)

9efb3fbd-a145-45f5-97e0-d76b887cb1e3

De nieuwe wet-DBA moest zelfstandigen beschermen tegen schijnconstructies van werknemers. Maar nu wijzen grote bedrijven zzp’ers massaal de deur, uit angst voor boetes en naheffingen. ‘Dit is het kind met het badwater weggooien.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↓ Meer ↓