Sicco Mansholt

sep 1, 14 • Foto en Film, InspiratieNo Comments

Sicco Mansholt terug in geliefde Groningen

Afgelopen juli heb ik dit prachtige en indrukwekkende stuk locatietheater gezien tijdens het FestivalderAA in de buurt van Schipborg. Een absolute aanrader!

2808427667

Sicco Mansholt, de meest invloedrijke Groningse poliuticus aller tijden, was gisteravond volop aanwezig in het dorpje Vierhuizen, vlakbij de boerderij waar hij zijn prilste jeugd had doorgebracht. In een fraaie oude boerderij in de Westpolder werd de Locatievoorstelling ‘Mansholt’ opgevoerd.
Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft een theatervoorstelling die een ongekend succes is, want iedere voorstelling, telkens op een andere plaats in Groningen en Drenthe, is uitverkocht. De voorstelling van gisteravond was extra bijzonder omdat deze werd gespeeld in een boerderij vlak naast de boerderij ‘Torum’, waar hij tot zijn veertiende jaar had gewoond. Twee avonden lang was deze voorstelling uitverkocht. Op de foto maakt het publiek zich op om naar binnen te gaan.

Opmerkelijk is dat er ook in andere provincies veel belangstelling is voor deze voorstelling: er komen binnenkort ook voorstellingen in Brabant en Limburg.

Op 5 juni ging deze locatievoorstelling over voormalig landbouwminister en eurocommissaris Sicco Mansholt (Helmert Woudenberg) in première op Festival Karavaan. Daarna werd de voorstelling op Oerol en op boerderijen in Drenthe, Groningen en Friesland opgevoerd.

Inmiddels zijn er meer dan 10.000 kaarten verkocht en verkoopt elke voorstelling uit. Binnenkort is MANSHOLT nog te zien in Oostwold (5-7 september). Deze voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht.

Man in crisis

MANSHOLT vertelt het verhaal over een man in crisis. Wanneer Sicco Mansholt vlak voor zijn pensioen wordt geconfronteerd met de negatieve gevolgen van zijn beleid als landbouwminister en eurocommissaris, krijgt hij spijt. Hij besluit zich tegen zijn eigen beleid te keren. Een rigoureuze omslag die niet beperkt blijft tot zijn politieke denken. Terwijl hij tevergeefs de wereld probeert te overtuigen van de noodzaak van een politieke en economische ommezwaai, begint hij een verhouding met zijn 24-jarige stagiaire Petra Kelly en verlaat hij zijn vrouw.

De voorstelling is geschreven door Tjeerd Bischoff en wordt gespeeld door Helmert Woudenberg (Sicco Manholt), José Kuijpers (Henny Mansholt), Paul Hoes (Boer Tjerk Nanninga/Politicus Andreas), Stefanie van Leersum (Petra Kelly) en Trudi Klever (Wietje Nanninga/Secretaresse Magda). De regie is in handen van Jeroen van den Berg.

2808427757

Torum, het geboortehuis van Sicco Mansholt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↓ Meer ↓