ZomerJazzFietsTour 2014

aug 31, 14 • Foto en Film, Inspiratie1 Comment

ZomerJazzFietsTour 30 augustus 2014

Koffie met zelfgemaakte appeltaart en slagroom, dat is toch een mooi begin van deze jazzfietstocht! Hmm . . . is het nou toeval dat ik het woordje ‘zomer’ wat er aan vooraf hoort te gaan weglaat? Hoe dan ook, de verwachtingen zijn niet helemaal zomers, er dreigen regenbuien, maar vooral later op de dag zal het toch wel vooral droog blijven, en ook de temperatuur is niet slecht, hoe dan ook een fijne dag om te fietsen. Annemarie en Bé zijn om half elf bij me en na de koffie kunnen we vertrekken richting Leegkerk waar het mooie kerkje decor is voor het eerste concert waar we naar toe willen.

LEEGKERK KERK

Leegkerk6001

Maar . . . . voordat ik me op de muziek richt, eerst wat woorden over het prachtige T-shirt dat gemaakt is ter gelegenheid van deze alweer 28ste editie van de Zomerjazzfietstocht. De T-shirts van de ZJFT zijn altijd mooi, met een geestige creatieve link tussen fietsen en muziek. Dit jaar is het een extra bijzonder T-shirt: Er op afgebeeld staat een uitsnede van een wandschildering van Lucebert ‘Vrede is eten met muziek’. Lucebert schilderde dit werk in 1985 speciaal voor de kantine van het H.N. Werkman College, een school voor voortgezet onderwijs, aan de Melisseweg in Groningen. Hij schreef er ook een gedicht bij waarin hij verwoordde waarom het goed is om samen te eten en te drinken bij vrolijke muziek (zie hieronder).

Echter, na jarenlange blootstelling aan etende en drinkende scholieren, was het werk aan een opknapbeurt toe. Een aantal oud-docenten van het Werkmancollege bundelde zijn krachten en zamelde geld bijeen zodat het werk kon worden gerestaureerd (deze restauratie is inmiddels voltooid). Na de renovatie van het H.N. Werkman College in het centrum van de stad, zal ‘Vrede is eten met muziek’ daar een permanente plek krijgen in de mediatheek. In de tussentijd kunnen de bezoekers van het Groninger Museum (tot 15 september!) genieten van het werk.

FbABFiwT5hEaxLjms5Kuy15gLFUlBG8Dgjx-ioSDUNg

Zie ook:

Met plezier koop ik dit T-shirt (hoewel, thuisgekomen blijkt het een damesmodel te zijn, tja, of ik dat zal gaan dragen???)

Dan nu de muziek:

LEEGKERK KERK
MARIE GUILLERAY / ERIC BOEREN 5TET

Eric Boeren kornet
Tobias Delius tenorsax klarinet
Guus Janssen piano
Wilbert de Joode contrabas
Michael Vatcher drums
Marie Guilleray vocals, gesproken woord

P1100738

Speciaal voor de ZomerJazzFietsTour heeft Eric Boeren een nieuw kwintet op poten gezet (Lucebert) met de Franse vocaliste Marie Guilleray, die teksten van Lucebert gaat voordragen.
Eric Boeren kennen we van Available Jelly en All Ellington. Ook timmert de kornettist al jaren aan de weg met zijn 4tet met Michael Moore en Han Bennink, waar de pakkende composities van Ornette Coleman opnieuw van een nieuwe vernislaag worden voorzien.
De muziek van dit kwintet is grillig, als een radiozender die at random van de een naar de andere zender schakelt. Maar prachtig om je in die stroom van verschillende muzikale landschappen mee te laten voeren.
Wilbert de Joode en Michael Vatcher vormen een geweldige ritmesectie in dit kwintet. Ik ben een groot fan van Vatcher. Deze uit California komende percussionist is een feest om naar te luisteren en te kijken! Aan hem kun je ieder moment weer zien wat het betekent om ‘in de muziek’ te zitten. Elke beweging lijkt spontaan in het moment te ontstaan. Improvisation must be his middlename!

WEBSITES
http://eb.home.xs4all.nl
http://marieguilleray.com

DEN HAM SCHUUR HUIZINGA
GOUDSMIT / BAKKER / JÄGER

Anton Goudsmit gitaar
Arno Bakker sousafoon
Gerri Jäger drums

P1100751

Sinds gitarist Anton Goudsmit de New Cool Collective achter zich gelaten heeft is hij vrij man. En meteen is hij weer een stormachtige reis begonnen met het rauwe powertrio Goudsmit/Bakker/Jäger. De stomende ritmesectie bestaande uit Arno Bakker op sousafoon (Maison du Malheur, De Jongens Driest) en drummer Gerri Jäger (Knalpot) voorziet de gitarist van voldoende brandstof om ook in deze band te vlammen.
Jonge honden, zo zou dit trio zichzelf ook terecht mogen noemen: Speels, dartel, gedreven, avontuurlijk, humoristisch. De muzikanten dagen elkaar voortdurend uit waardoor je ook als publiek voortdurend op het puntje van je stoel blijft. Echt een feest voor oog en oor!

WEBSITE
http://antongoudsmit.nl/bakker-goudsmit-jaeger

FRYTUM SCHUUR
ZOUMARK EXPRESS

Zoumana Diarra gitaar, kora
Mark Tuinstra gitaar
Bobby Jacobs basgitaar
Udo Demandt drums, percussie

P1100753

Afrikaanse grooves en Griot-melodieën uit Mali zijn de basis voor aanstekelijke improvisaties in Zoumark Express, de band van de gitaristen Mark Tuinstra (Nordanians, Oruga) en Zoumana Diarra (Five Great Guitars, Benkadi). De gitaristen blijken ondanks hun verschillende achtergrond veel overeenkomsten te hebben in hun manier van spelen. Een ontmoeting tussen westerse en Afrikaanse muziek levert een prachtige jazzy-wereldmuziek op. Diarra en Tuinstra treden niet vaak samen op, maar dat is voor deze rasmuzikanten geen enkel probleem: het zichtbare genoegen wat ze beleven aan (het gezamenlijke resultaat van) elkaars spel slaat onmiddellijk over op het publiek; een sprankelend optreden!

WEBSITE
http://zoumanadiarra.com/2014
http://nordanians.com/about.html
YOUTUBE
http://www.youtube.com/watch?v=Y1LmXmwt2-I

NIEHOVE KERK
FLEX BENT BRAAM
kerk-niehove-kl
Angelo Verploegen trompet
Wolter Wierbos trombone
Bart van der Putten altsax
Oleg Hollmann baritonsax
Michiel Braam piano
Tony Overwater contrabas
Joost Lijbaart drums

P1100758

Pianist Michiel Braam speelt met Flex Bent Braam een programma in de geest van dichter en schilder Lucebert. Toen Simon Vinkenoog eens Lucebert naar de betekenis van de Vijftigers vroeg, antwoordde Lucebert met de titels van een reeks jazzstandards. Zo krijgen Better Get it in Your Soul (Charles Mingus), Hot House (Tadd Dameron) en The Stratus Seekers (George Russell) een vurige Braambehandeling.

WEBSITE
http://michielbraam.com

SAAKSUM SCHUUR
VOORT

Martin Tervoort tenorsax, sopraansax, basklarinet
Fons Sluijter cello
Hardmoed Grefe cello, contrabas
Bert Kleijn drums
Bennie Timmer gitaar, special guest

Rietblazer Martin Tervoort heeft een kwartet samengesteld met een paar oude rotten uit de Groninger jazzscene. Fons Sluijter (Distorzio, Gebroeders Kromhout) en Bert Kleijn (Noodband, Gerard Ammerlaan’s Artisnt) waren vroeger de ritmesectie van het Johan Huizing Kwartet. Hardmoed Grefe werkte als klassiek bassist in het Rotterdams Filharmonisch Orkest. En Martin? Die deed de laatste twee keer mee met de Dutch Impro Academy, maar speelde met het Oltambter Swing Triptet al op de ZJFT in 1991.

WEBSITE
www.martintervoort.nl
www.fonssluijter.nl
www.martintervoort.nl/muziek.php

FEERWERD SCHUUR DICK
1000 + EUGENE CHADBOURNE
Bart Maris trompet
Jan Klare altsax
Wilbert de Joode contrabas
Michael Vatcher drums
Eugene Chadbourne special guest: gitaar, banjo

Het kwartet 1000 heeft een internationale droombezetting die speciaal voor de ZJFT uitgebreid wordt met de Amerikaanse gitarist en banjospeler Eugene Chadbourne. Met de duizendpoten Bart Maris (FES, Synaesthetic Trip, Electric Barbarian) en Jan Klare (The Dorf, Das Böse Ding) is de band in de frontlinie voorzien van twee energieke blazers. De Duitse bandleider Jan Klare deed een meesterzet en koos voor het ervaren ritmetandem Wilbert de Joode en Michael Vatcher, die met elke muzikale situatie uit de voeten kunnen. Stop daar ook nog de volstrekt eigenzinnige Eugene Chadbourne bij en je kunt je opmaken voor een muzikale reis vol van prachtige en onverwachte hoogtepunten.
Voor ons alweer de tweede keer vandaag dat we kunnen genieten van het geweldige ritmetandem Joode / Vatcher!
Dit alles speelt zich af in de Schuur van Dick, voor mij toch altijd de toplocatie van de tocht. Een ruime boerderij waar het geluid van elke band altijd prachtig tot zijn recht komt en waar de gastheer met zijn crew garant staat voor een aangenaam verpozen!

YOUTUBE
http://www.youtube.com/watch?v=E1EJC-46DSI

fietskaart

Inmiddels is het een uur of 7 geworden en de zomerjazzfietstocht is nog lang niet afgelopen, vooral in Garnwerd wordt tot in de kleine uurtjes door gemusiceerd. Maar wij zijn al volledig verzadigd. De wind is gaan liggen, de zon schijnt, het is droog. Gelukkig en nog enigszins gedrogeerd door de muziek fietsen Annemarie, Bé en ik door het mooie verstilde Groninger landschap terug naar huis.

1 Responses to ZomerJazzFietsTour 2014

  1. Annemarie schreef:

    Hier is geen woord van gelogen 🙂 Het was een prachtige fietstocht, fijne sfeer,leuke locaties, mooie route… de muziek vonden we wel niet allemaal even leuk ,soms veel ‘piepen en knorren” en erg experimenteel …maar dat kan ook een gebrek van ons (mij in elk geval ) zijn,.. maar in het geheel was het een mooie dag. En mijn T -shirt zit als gegoten,die van Be blijkt ook een damesmodel te zijn 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

↓ Meer ↓